2008. április 15., kedd

Karcsúsító zöldség leves


Már régóta tervezem, hogy leírom ezt az egyszerű levest. Csak most készítettem róla fényképet. Én vagyok a megtestesítője annak, hogy állandóan vigyáznom kell, hogy mit eszem. Ez sajnos meg is látszik rajtam, mert nem mindig sikerül! Ugyanis imádok enni!
Amikor ilyet főzök a család is ezt eszi, csak nekik tortellinivel készítem.
Külön megfőzöm nekik a félkész tortellinit. Kipróbáltam már a Lidlben és a Plusban kaphatókat, és finomak. A leves betét mindennap változtatható (pl: májgombóc, pirított tészta, sima tészta stb.).

A hozzávalók tetszőlegesen változtathatók, de krumplit sohasem teszek bele mert az nagyon hizlal.
Most egy fél fej káposzta, zeller,1 db kaliforniai paprika, 5 szál gyökér, 5 szál répa, hagyma, fokhagyma került bele.
A hozzávalókat apróra vágtam és vízzel felöntöttem. Sóztam ,borsoztam és bazsalikommal ízesítettem. Ebből az adagból nagyon sok lett, de most ezt eszem legalább 3 napig.

2008. április 10., csütörtök

Könnyű tepsis egytálételek

Csirkecomb cukkinivel vagy csirkecomb répával

Süt a nap, remélhetőleg lassan levesszük a kabátot, és engem furdal a lelkiismeret, mert finoman szólva nem vittem túlzásba eddig a fogyósdit. Így aztán körülnéztem, hogy mit kellene főzni, hirtelen ez a kettő jutott eszembe. Egyszerű, nincs vele sok tennivaló, és nem utolsósorban, szeretem is.

Persze, ha komolyan vesszük a diétát, akkor a nem kell hozzá külön köret, legfeljebb a család többi tagjának. Fokozni lehet azzal, ha lehúzzuk a csirke bőrét, a szalonna pedig teljes mértékben elhagyható, bár egy igazán húsos, és nem zsíros szalonna szerintem akár bele is férhet, ízesítőként.

2008. április 8., kedd

70. Post: Burgonya főzelék (fémedényben)

Folytatnám a fémedényekkel/főzési rendszerekkel készíthető ételek bemutatását, mégpedig a burgonyafőzelékkel.

Készítése zsiradék nélkül, tejfölös-teljes kiőrlésű lisztes habarással történik.




Burgonyafőzelék (tejfölös, zsiradék nélkül):

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 babérlevél, 1 pohár tejföl (12%-os), 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, bors (őrölt), ételízesítő (só), pár csepp ecet.



A burgonyát meghámozzuk, és nem túl vékony karikára szeleteljük. Annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Babérlevelet teszünk bele, és fűszerezzük (bors, ételízesítő. Rátesszük a fedőt, és a tűzhely legkisebb lángján a zöld jelzés végéig melegítjük.




Közben a lisztet a tejföllel csomómentesre elkeverjük, és az fedő levétele után lassan belekeverjük a főzelékbe. Nyitva még pár percig együtt melegítjük, kevés ecettel igény szerint savanyíthatjuk.

A kibővített verzió itt megtalálható.